domain nedir

Domain nedir ve ne işe yarar?

Orjinali İngilizce bir kelime olan domain aslında Tükçe’de Alan adı demektir. İnternette gezindiğimiz web sitelerinin bir çoğunda www. ile başlayıp .com ile biten url bölümündeki arada kalan kızmına domain denir. Mesela bu web sitenin url kısmında “www.rcprogramindir.com” görüyorsunuz, buradaki kırmızı renk ile belirttiğimiz kelime gurubu bir domaindir. Öncesindeki www, web sitemizin Domain’i akılda kalması için bir ön ek olarak tüm dünyada sıklıkla kullanılmaktadır. Tabiki bunu kullanmayan web siteler de mevcuttur ve kullanma zorunluluğu yoktur. Son kısmındaki mavi renk ile belirttiğimiz com ise bir domain uzantısıdır. Oda yine aynı şekilde etki alanının diğer kelimelerden ayırt edilmesi için eklenmiştir, ancak sadece bununla sınırlı değildir. Son kısımdaki com, sahip olduğunuz domain’in bir uluslararası değeri olduğunu belirtir. Buda aynı şekilde com ile sınırlı değildir. Yüzlerce farklı domain uzantısı vardır. Bunlardan bir kısmı uluslararası domain’leri temsil eden .com, .net, .org uzantılarıdır. Diğer bir kısmı ise ülkeleri temsil eden ve bir ülkeye ait olduğunu belirten uzantılardır. Mesela Türkiye’nin etki alanı uzantısı .TR dir. Yani bir Türkiye domain’iyle web sitemizi kursaydık www.rcprogramindir.com.tr olacaktı. Ancak bu uzantıların belirli belgelere ihtiyaç duyması ve arama motorlarında bulunma kapsamının sadece Türkiye ile sınırlı olması, onun kullanımını daha az teşvik etmektedir.

Daha ayrıntılı bir anlatım yapacak olursak, ne işe yaradığını ve kimlerin ilgi alanına girdiğini ve nerelerden etki alanı satın alınabileceğini okuyun.

Domain ne işe yarar ?

Dünyadaki herkes bir domaine sahip olabilir. Bir alan adı almak herkes için çok önemli bir konu olmalıdır. Günümüzde interneti kullanmayan insanlar yok denecek kadar azdır. Bu sebeple domainler bir kişinin ismi veya şirket adının internette kolay bulunabilmesi için mutlaka biran önce alınması gereken haklarıdır. Mesela 18 yaşındaki bir genç ünlü olduğunda kendi adına bir alanadı almamış ve bunu da bir başka kişiler almışsa internette bu ünlü kişiyi bulmak için arayan hayranları onun web sitesini kolayca bulamayacaktır. Çünkü kendisinin satın almadığı alanadı bir başka kişiler almışsa o etki alanlarında bulunan web sitelerin hiçbir içeriği kontrol edemeyecektir. Bu sefer alabileceği alan adına ek harfler yada kelimeler ilave etmek zorunda kalacaktır. Kimse bu duruma düşmek isteme tabiki. Bu yüzden her tekil kişinin kendisi adına bir domain satın alması, özellikle de zamanında satın alması onun faydasına olacaktır. Bu durum şirketler için de aynıdır. Mesela RC diye bir şirket olduğunu varsayalım. Bu şirket eğer www.rcdomain.com şeklinde bir URL satın almamışsa bu durumda o şirket ile ilgilenecek olan müşterileri internette bu adresi aradığında hüsrana uğrayacaktır. Bu konuya dikkat eden kişiler yada firma sahipleri sorun yaşamayacak ancak ilgisiz kalanlar ileride böyle alan adları (etki alanı) alırken yüklü miktarlarda para ödeyerek alan adlarını alabileceklerdir. Tabi alabilecekleri kesin değildir. Bir başkası satın almışsa o kişi ile anlaşmak mutlak zorunluluktur. Aksi taktirde domain başkasında kalacaktır.

Domain nerden alınır ?

Türkiye’de domain satışı yapan bir çok firma vardır, ancak bunlardan en popüler olanlarından alan adlarınızı satın alabileceğiniz gibi, dünyanın diğer ülkelerinde bu işi yapan şirketlerden de alabilirsiniz. Bu firmalardan bazılarına gözatalım :

Türkiye’deki şirketler :

  • Türk Ticaret
  • İhs
  • İsimtescil
  • Natro
  • Turhost
  • Web Servis

Yurtdışında şirketler :

  • 1and1
  • Hostgator
  • GoDaddy

Domain tavsiyesi.

Bu şirketlerden hangisinden domain almak istediğinizi karar verirken bir tavsiye bekleyebilirsiniz. Bunun için size önereceğim en popüler firma Hostgator’dur. Hostgator firması hem dünya çapında bilinen, hem türkçe destek veren ve en iyi domain ve hosting hizmeti veren firmadır, diyerek bu şekilde bir tavsiyede bulunabilirim. Türk firmalarından bir tavsiye eklemiyorum çünkü domain ile ilgili olmasa da hostinglerde yavaş çalışma ve kapanma sorunlarının hala yaşandığını okuyor ve biliyoruz. Hostgatora alternatif olarak 1and1 de aynı şekilde hızlı ve güçlü bir hizmet vermekte ancak türkçe destek bulunmamaktadır.

Domain tavsiyesinden sonra şimdi de “ne demek”, “nasıl alınır”, “etki alanı alırken daha başka hangi konulara dikkat etmeliyiz” diye sorular soracak olanlar için önemli bazı konulara deyinelim.

Domain alırken nelere dikkat edilmeli ?

Öncelikle amacınızın ne olduğunu düşünmelisiniz. Eğer bir şirketseniz elbette düşünecek bir şey yoktur, şirketinizin ismi ne ise ona ait bir domain almalısınız. Mesela : İsmi IŞIK NET LTD olan ve “Web Hosting” işi yapan bir firma olduğunuzu düşünelim ; Bu durumda almanız gereken domain ya direkt olarak şirket ismi olan isiknet.com olmalı yada işiniz ile alakalı oluğu için isiknetwebhosting.com yada isiknetdomain.com olmalıdır. Bu seçeneği sadece Türkiye’de hizmet vermeyi amaçlarsanız com.tr şeklinde değiştirebilirsiniz. Esasen bir Türk şirketi olmak için bu com.tr uzantısı da sizin ciddi bir firma olduğunuzu gösteren bir işaret olacaktır. Çünkü com.tr etki alanları herhangi biri satın alamamaktadır, ancak şirketler bu uzantıya sahip olabilmekedirler.

Eğer şirket değlde bir şahıssanız; budurumda en iyi domain .com uzantılı olanlardandır. Yani ismi Eren Derdiyok olan futbolcuyu bir çok kişi tanır. Böyle ünlü biriyseniz erenderdiyok.com alan adını almak en doğrusu olacaktır. Çünkü isminizi internette aratacak olan hayranlarınıza arama motorları en alakalı olduğu için bunu birinci sırada çıkartacaktır. Bunların dışında bir çok domain almanız mümkün tabi ancak bütün dünyada en çok kullanılan ve akla ilk gelen uzantı .com olduğu için, alacağınız alan adındaki uzantıyı bu şekilde seçmelisiniz.

Bunlar dışında satın alacağınız şirketi de iyi seçmelisiniz. Çünkü eğer bir alan adı satın almışsanız muhakka ki bir de hosting alacaksınız demektir. Bu durumda hosting hizmetini en iyi veren firma hangisiyse o firmadan etki alanı almak daha yararlıdır. Böylece sürekli olarak domain transferi yapmaktan kurtulursunuz. Benim size önereceğim firma tabiki Hostgator olacaktır.

Bunun dışında bir konu daha var, eğer uzun vadeli bir web site yapmayı düşünürseniz daha uzun vadeli almalı ve her sene yenileme ücretini ödemekten ve süresinin dolup dolmadığını takip etmekten kurtarmış olursunuz. Bir kerede 10 senelik bir süre aldığınızda en az 9 buçuk sene kafanız rahat olacaktır. Peki fiyatlar ne kadardır, bir domaine ne kadar para ödenir ? Size çıkartacağı masraf hakkında fikriniz yoksa şimdi fiyatlar konusuna bir bakalım.

Domain fiyatları ne kadardır ?

İster Türk firmalarında olsun isterse de yabancı şirketler olsun domain fiyatları üç aşağı beş yukarı aynıdır. Alan adları dolar üzerinden satılırlar ama dolar dediğim için içiniz ürpermesin, sadece 8 dolara .com uzantılı bir etki alanı alabilirsiniz. Tabi bu fiyatlar tümünde aynı değildir. 500 dolara satılan alan adları bile vardır. Ancak bunlarla hiçbirimizin işi olmaz diyerek onların fiyatlarına dair birşeyler yazmak istemiyorum. Buradan alacağınız tüyo, bir alan adına verilebilecek maksimum para 9 dolar yani 30 TL kadar olmalıdır. Diğerlerinin fiyatlarını da, alacağınız şirketin web sitesinde görebilirsiniz. Domain fiyatları ayakkabı, giyisi gibi her sene zamlanmaz. 5 sene önce 8 buçuk dolar olan fiyatlar hala aynı değerde kalmaya devam etmektedir. Böylece 5 sene sonra domaininiz için ne kadar para ödeyeceğinizi şimdiden kestirebilirsiniz.

Peki diğer alanadı uzantılarından bahsettik. Daha pahalı olanlar vardır dedik. Nedir bunlar? Kaç çeşit domain uzantısı vardır ? Bunlara bir bakalım :

Domain uzantıları:

Bilinen uzantılar nelerdir ? Domain uzantıları ilk çıktığı yıllarda .com .net .org ile sınırlıydı. Oysa şimdilerde artık etki alanlarındaki gibi kelimeler eklenerek alınabilmektedir. Yani www.domainal.domain şekline bir alanadına sahip olabiliyorsunuz. Şimdi bunların tümüne bakalım…

Uluslararası domain uzantıları nelerdir ?

.com .net .org .biz .name .tv .mobi .tel .pro .cash .xyz

Bu uzantılar arama motorlarında tek bir ülkeye bağlı kalmaksızın tüm dünyaya hitap eden genel alan adlarıdır.

TR uzantılı domainler hangisidir ?

com.tr / org.tr / net.tr

gov.tr / bel.tr / pol.tr / edu.tr / k12.tr / web.tr / tel.tr / av.tr / dr.tr / mil.tr

bbs.tr / info.tr / name.tr / tv.tr / net.tr / biz.tr / gen.tr .

Tr uzantılı domainlerin bir kısmı (Mavi renkli olanlar) şirketlerce alınabilir ve şirket belgeleri istenir , bir kısmı (Yeşil renkli olanlar) belediyeler veya önemli devlet kuruluşları için, bir kısmı ise herkes tarafından alınabilir etki alanı uzantılarıdır (Turuncu renkli olanlar).

Domainlere ait ülke uzantıları nelerdir ?

Her ülkenin kendine özgü kullanım haklarının da kendilerine ait olduğu uzantılar vardır, bunlara bir bakalım :

.us .in .ws .cc .ac .at .be .bz .cn .de .es .fm .gs .io .it .jp .la .md .ms .nl .nu .pl .se .sg .sh .tc .tm .tw .vg .eu .im .asia .tl .tk .tk .me .ch .ro .ca .co .me .la .pw .cn.com .ru .mn .vc .ag .sc .co.uk

Bunların dışında yeni çıkan uzantılar da çıkmıştır. Her sektör için ayrı ayrı alınabilecek bir çok uzantı vardır. Mesela bir araba kiralama firması web sitesinin uzantısında .rentacar kullanabilmektedir.

Domain sorgulama:

Almak istediğiniz bir etki alanının başkasınca alınıp alınmadığını görmek için bir sorgulama yapılması gerekecektir. Bunları satın almak istediğiniz firmanın web sitesinden yapabilirsiniz. Domain sorgulama yapmak için metin kutusuna sadece bir kelime yazın ve tüm uzantılrı size sonuçlarıyla beraber listeletecekleri için bunlar arasından birini seçebileceksiniz.

Diyelimki yeni değilde bir başkasına ait etki alanı hakkında bilgi almak istiyorsunuz. Bu durumda sorgulamayı satın aldığınız firma yerine “whois” den yapmalısınız. O, size alanadının kime ait olduğunu gösteren bir alanadı arama motorudur. Whois web sitesini açtığınızda sorgulama kutusunun sol kısmına domaini, sağ kısmına da uzantısını yazarak sorgulama yapabilirsiniz. Açılacak olan yeni ekranda kime ait olduğunu, ne kadar süre için satın alındığını, hangi hosting firmasında faaliyette olduğunu, ülke bilgisini vs.. bir çok bilgiyi burada görebilirsiniz.

Domain geçmişini sorgulama.

Bir domainin geçmiş yıllarda hangi sayfaları barındırdığını, Spam yapıp yapmadığını kısacası içeriği ile ilgili bilgileri sorgulatmak istediğinizde bir araca ihtiyacınız olacaktır. Bunu yapmak için bize bu hizmeti veren Web Archive web sitesinden yararlanırız. Bu siteye girip metin kutusuna etki alanı adresini tam yazın ve sorgulama butonuna basın. Domain geçmişini size yıllar ve aylar bazında verecektir. Tabi her günü de kaydetmez sadece belirli zamanlarda kayıtlar vardır bu şekilde alan adlarının geçmişine bakabilirsiniz.

Domain bulma.

Genelde domain arama, arama motorlarında üst sıralara çıkmak yapılır. İyi bir domain bulmak için de getirisi yüksek olan kelimeler bulmaktan geçer. Bunu yapmak için bir anahtar kelime istetistik verilerini gösteren araca ihtiyacınız olacaktır. Hangi kelimeye kaç kişinin girdiğini görür ve o kelimeye ait .com alan adını bulursunuz. Bunu da Google Anahtar Kelime bulma aracı‘ndan faydalanarak yapabilirsiniz. Burada siz kendinize bir kelime belirlersiniz, Google ise size o kelimelere ait bir çok farklı anahtar kelimenin kaç kişilik ziyaretçisi olduğunu gösteren verileri sunar. Bu kelimelerden hangisi işinize gelirse ona ait bir domain bulursanız çok hızlıca üst sıraya çıkar ve amacınıza kısa sürede ulaşırsınız. Ancak son zamanlarda Google bu çeşit etki alanlarını ince eleyip sık dokuduğu için eğer özgün içerikli ve spam anahtar kelimelerle doldurulmamış bir web site yapmassanız kısa sürede birinci sıradaki yerinizden olabilirsiniz. Bu yüzden “iyi bir tane buldum” diye sevinmenizin yarım kalabileceğini unutmamalısınız.

Domain bilgilerini gizleme.

Bazı durumlarda domainin kime ait olduğu bilgisini gizlemek isteyebilirsiniz. Who is aramalarında hiç bir bilginizin görünmemesini istediğinizde gizleme yoluna gideriz. Bunu yapmak için onu satın aldığınız firmanın kullanıcı arayüzünde, kayıt bilgilerini sakla şeklinde bir seçenek bularak gizli hale getirebilirsiniz.

Bedava domain nedir ?

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bedava sirke baldan tatlıdır mantığı bu sektörde işlememektedir. Yani kısacası bedava diye alacağınız etki alanları ya 1 yıl gibi bir sınırlama ile verilmekte yada açacağınız web sitenin bir tarafına reklam yerleştirmek suretiyle size ücretsiz domain hizmeti verirler. Anlayacağınız bedava domain yoktur ve hiç bir zaman olmayacaktır, ve hatta şunu da eklemeliyim ki uzantı bakımından .com olmayacağı için arama motorlarında da bir hayal kırıklığı ile boş bşuna uğraşmış olmaktan öteye geçememiş olursunuz. En doğrusu bir tane satın almaktır.

Ancak bedava olup ta hem arama motorlarında sıralamalara girebilen hem de reklam barındırmayan ve hatta süre sınırı olmayan alt domainler vardır. Buna ingilizce “Subdomain” denir. Blogger ve WordPress bu hizmeti herkes için bedava yapmaktadır. Eğer ille de bedava etki adım olsun derseniz bu alt etki alanlarından yararlanabilirsiniz. Her nekadar bu bir alt domain olsada arama motorları bu gibi web sitelerin alt alan adlarını bir domain gibi değer vererek sıralamaya sokmaktadır. Bu onların bu hizmeti yıllardır vermesinden kaynaklanan .com yada .com.tr uzantılı büyük web siteleri olmalarından dolayıdır. Böyle bir bedava alaadını almanızda size hiç bir zarar gelmeyecektir. Ancak eğer bir web siteden para kazanmak için etki alanı alacaksanız, bu durumda sadece Blogger’den almalısınız. Çünkü WordPress size reklam kazancı vermeyi engellemektedir. Bunu yapmak için sizden domain parası öder gibi senelik ücret talep ederler. Ücretli wordpress domainlerinde bunun tabikini yapabilirsiniz. Onların ücretleri de aynı etki alanlarındaki gibi senelik 8 dolar civarındadır.

Subdomain nedir ?

Kelime manası olarak alt domain demektir. Domain adından önceki kelimeye subdomain adı diyoruz. Bir örnek verecek olursak ; bizim web sitemiz www.rcprogramindir.com dur ancak web sitemiz için bir alt etki alanı oluşturmuş olsak görüntüsü şöyle olacaktır : antivirus.rcprogramindir.com . Gördüğünüz gibi www kalkmıştır ve yerine antivirus kelimesi gelmiştir. Burdaki antivirus kelimesi bir sub domain kelimesidir. Ve bu da ayrı bir web siteymiş gibi Google’da değer görür. Subdomainler genelde az sayıda açılırlar. Çünkü her açılacak olan bir alt alan adı için bir web sitelerinize verdiğiniz emeğin aynısını vermelisiniz. Ancak o şekilde o alt etki alanı bir kazanç olacaktır. Çünkü neticede Arama motorları onu farklı bir web site gibi göreceği için sıfırdan bir başlangıç yapmış bir domaininiz olacağını düşünmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir