en iyi domain

En iyi domain seçimi nasıl olmalıdır ?

Arama motorlarında üst sıralarda çıkmak için domain almak gerekir? Ve bunun için nasıl bir alan adı satın alacağınız bilmeyebilirsiniz. Bir alan adı satın alınırken amacımızın ne olduğunu iyi gözetmeliyiz. Bir kaç farklı amaç için seçim yapılabilir. Bunları derinlemesine anlatarak sizi, alan adı alma konusunda bilgilendirmek istiyorum.

İyi domain seçimi için belirlenen yollar nelerdir ?

İyi bir alan adı satın almak için size 2 farklı yolu anlatacağım. Bunlar, tamamen bağımsız hedeflere yönelik domain seçme yollarıdır.

Hedefe göre:

Yukardaki seçimlerden ilki arama motorlarında kolayca yukarı çıkmak isteyenlere yönelik alınan domainlerdir. Bu konuda hangi kriterlere bakmamız gerektiğini anlatacağım.

İkincisi ise belirlediğiniz bir hedefe yönelik en iyi domaini nasıl alabileceğinizi anlatacağım. Şimdi esas anlatıma geçelim :

1 – Üst sıralarda çıkmak için domain seçmek:

Popüler olan bir konuda yada yeni gündeme gelmiş ancak popüler olması muhtemel konularda kendinize bir alan adı satın alarak, o alanda Google’da birinci sırada olmayı isteyebilirsiniz. Ancak konuya başlamadan önce bu gibi domainlerin, gerekli Seo uygunluğunu yapmazsanız Filtreye takılabileceğini hatırlatmak istiyorum. Filtre arama motorlarında geri sıralara düşmek demektir.

Domain seçimi:

Şimdi mesela “en iyi domain” kelimesini baz alalım. Bu kelimenin internette çok arandığını varsayalım, ve kelime ile üst sıralara çıkmak istediğinizi düşünelim. İyi bir domain seçimi için ilk yapılması gereken eniyidomain.com alan adını satın almak olacaktır. Eğer bu kelime öbeği popülerse zaten muhtemelen satın alınmıştır. Öyleyse ne yapacağız? Kendimize başka bir domain mi bakacağız ? Hayır! Bu kelimenin .com uzantısı en önemli domain uzantısıdır. Bu yüzden bu kelimenin satın alınan alan adının çalışıp çalışmadığını kontrol etmeliyiz. Bunu yapmak için bu siteyi web tarayıcınıza yazın ve açmayı deneyin. Eğer çalışmayan yada aktif olmayan bir domain ise onu satın alabilmeniz olasıdır. Hemen onu kimin satın aldığını öğrenmek için whois.com.tr web sitesini açarak alan adını sorgulayın. Kişi ile iletişime geçerek bu domaini makul bir fiyata satın almayı deneyin. Eğer satın alabileceğiniz uygun bir fiyat teklif edilirse, mutlaka almanızı öneriyorum. Çünkü bu kelime için alabileceğiniz en iyi domain budur.

Yeni kelime ilave etme:

Ancak eğer satın almanız mümkün değilse tabiki pes etmek yok… Yeni bir tane bakmalıyız. Bunun için yapmanız gereken ikinci seçenektir. Yani yeni bir kelime daha eklemektir. Mesela “en iyi domain fiyatı (eniyidomainfiyati.com)” şeklinde bir arama yapabilirsiniz. Bu şekilde hangi kelime sizin ilgi alanınıza yakınsa, o kelimeyi domainin sonuna ekleyin. Böyle bir alanadı alma işlemi size üst sıralarda çıkmanız için faydalı olacaktır. Bu seçim sizin ana kelimenizde yukarıya çıkmanızı biraz daha uzun vadede yapacaktır. Ama eğer kaliteli bir web site yaptıysanız bu uzun vade bir seneyi geçmeyecek bir süre olacaktır diyebilirim. Öncelikle “en iyi domain fiyatı” kelimesinde üst sıraya çıkarak burada popülerleşeceksiniz. Ancak SEO’nuzu sadece bu kelimenin üzerine kurmalısınız ki, esas istediğiniz kelimede de zaman içinde yükselme yaşayabilelim.

“Bunun dışında başka bir yol seçebilirmiyim” diyen olabillir.

Farklı bir domain seçimi yapma:

İstediğiniz alan adını bir türlü bulamıyorsanız yada, illede sadece ana kelimeyi içeren bir alanadı almak istiyorsanız. En iyi seçim için sadece domain uzantısını değiştirmenizi önereceğim. Araya tire(-) koyarak domain seçimi yapmak bir tercih olarak gözükse de yükselmek için oldukça zor bir yöntem olacağını söylemeliyim. Çünkü Google gibi arama motorlarının bu alan adlarının arama sonuçlarında üst sıralara çıkmak olduğunu kolayca anlayacağını hatırlatmak istiyorum. Unutmayınki.. Siz ne kadar akıllı olsanız da, Google’da sizden daha akıllı binlerce mühendis çalışmaktadır. Burada yapılması gereken en doğru hamle uzantı seçimini değiştirmektir. Kelimemiz internet ile ilgili olduğu için .net deneyebilirsiniz. Veya gen.tr yada web.tr alabilirsiniz. Bu uzantılarla da yukarıya çıkmanız mümkündür. Ancak durum .com ile kıyaslandığında daha zordur. Üstelik bu tür domain uzantıları akılda kalıcı değildir. Bir ziyaretçiniz daha önce sizin web sitenize girdiyse ve yeniden girmek isterse alan adını ilk olarak .com şeklinde yazacaktır. Bu yüzden üstteki konuda anlattığım gibi ana kelimeye yeni bir kelime eklemek en doğru yol olacaktır.

Tüm bunlar tek başına yeterli değildir. Bu yüzden alacağınız domainin Google filtresine girmemesi için iyi bir web site inşa etmeniz gerektiğini unutmayın.

2 – Hedefe göre domain seçme:

İkinci domain seçme yolu da bir hedef seçmek ve bu hedef doğrultusunda satın almaktır. Bu kısımda bir kaç hedef seçildiğini görüyoruz. Mesela ;

Uzun vadeli düşünerek bir alan adı markası oluşturmak isteyebilirsiniz. Bunlara örnek olan domainler ; Pinterest, İnstagram, Google, Yahoo gibi isim yapmış markalardır. Yani kelime olarak ilk seçildiğinde herhangi bir arama potansiyeli olmayan, ancak web sitenin tanınmasıyla zaman geçtikçe bir marka olan, ve bir arama potansiyeline dönüşen alan adlarıdır. Siz de bu şekilde kendinizin oluşturacağı bir kelime üreterek bir-iki konu ile bile ilk sıraya çıkabilecek bir domain alarak, onu zamanla markalaştırabilirsiniz. Bu markalaştırma işlemi için öncelikle web sitenizi olgunlaştırmalı ve kitlelere hitap etmek için tanıtım yapmalısınız. Bu konulara değinmeyeceğim.

Hedefe yönelik alan adı seçimi için bir diğer seçenek ise geçici bir organizasyon için satın alma olayıdır. Mesela bir film yapımcısı filmin adının .com domainini satın alarak bu alanda ilk sayfada çıkmasını sağlamak için bir alan adı satın alabilir. Burada hedef kitlesini kaçırmamış olduğu gibi film ile alakalı yapılacak olan arama kelimesine ait bir web site olduğu için ilk sırada çıkması kolaylaşır.

Hedefe göre en iyi domaini alırken hiç kullanılmayan yenilikçi kelimeler seçilmelidir. Ancak bu kelimeler seçilirken alan adındaki harf sayısı ne kadar az ve okunaklı olursa, markalaşması sonucunda akılda kalması o kadar kolay olacaktır. Bu nokta da hedef domainin başarısını getiren bir ayrıntı olacaktır.

En iyi alan adı seçimi nasıl olmalıdır? Hangi kriterlere uyulmalıdır? Konumuz içinde derinlemesine değinmeye çalıştım. Aklınıza takılan yada konusu geçmemiş olan bir soruyu bana email yoluyla sorabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir