google earth okyanuslar

Google Earth ile Okyanusları keşfetme

Google Earth ile Okyanusları keşfetmek için derinlemesine bir konu anlatımı yapmak istiyorum. Google Earth’te okyanusların derinliklerinde yaşayan hayvanların türlerini, hangi deniz canlısının okyanusun hangi bölgesinde yaşadığı bilgilerini, tehlike altında olan deniz canlılarını, okyanusun ölü bölgelerini, deniz koruma alanlarını ve batıklar hakkındaki bilgileri öğrenebileceğimiz sayısızca bilgiyi bize vermektedir.

Google Earth’te bu özelliği açmak için önce programın sol kenarında olan menü alanının “katmanlar” başlığı altında “okyanus” seçeneğinin yanındaki kutuyu tıklamanız gerekecektir. Google earth ile ilgili daha fazla kullanım bilgisini öğrenmek isteyenler “google earth kullanımı” konulu sayfamızdan yada, eğer programı indirmeden kullanmak isterseniz “google earth indirmeden kullan” konulu sayfamızdan daha detaylı konu anlatımlarına ulaşabilirler. Konumuza dönecek olursak; Okyanus kutusunu seçtikten sonra bu seçeneğin aktif ettiği 13 adet alt konular da açılacaktır. Okyanuslarda neler var ? Okyanusları Google’da nasıl kullanırız, detaylı konu anlatımı için bu her bölümü ayrı ayrı anlatarak konuyu açalım.

Okyanusu keşfedin.

Google Earth okyanuslar özelliğinin açılmasıyla okyanusların içinde neler varmış, deniz diplerinde yaşayan canlılar hakkındaki bilgileri gösteren mini pencere ikonları okyanus yüzeyinde belirir. Bu ikonlara tıkladığımızda hem resim hem de yazılı bilgileri görebiliyoruz. Ancak! bilgiler yabancı kaynaklardan alındığı için İngilizce olarak yazılıdır. Okyanuslarda yaşayan mercanlar hakkındaki bir konu anlatımını bu ikonlardan bir tanesine basarak okudum. Detaylı bilgi almak için konu ile ilgili kaynak web siteye bağlantılar da vermişler.

ARKive “Tehlike altındaki okyanus canlıları”.

Bu özelliği açtığınızda okyanuslarda yada denizlerde yaşayan ve nesli tükenmek üzere olan bazı balık, ve hayvan türlerinin yaşadığı yerlerde eklenen ikonlarla bu tür canlıların tehlike altında olduklarını ifade eden önemli makaleler yer alır, ve bu bölgelerde ne gibi faaliyetler yapıldığının bilgisini de burada verir. Örneğin; Endonezya açıklarında yaşayan Arafura denizinde benekli leopar desenli köpek balığının neslinin tehlike altında olduğunu ve Endonezyalı balıkçıların bu köpek balığını avlamalarının neticesinin sonuçlarını yazan bir makaleye rastladım. Tabi yine makaleler İngilizcedir.

Batıklar.

Deniz tabanına batmış eski gemiler konusunda yer bilgisi verir. Mesela Akdenizde ve Ege denizinde sayısızca gemi batığı bulundu. Bunların hangi yıllarda battığını ve onlara ait deniz altında çekilmiş fotoğrafları bu özelliği açarak görebilirsiniz.

Deniz canlılarının sayımı.

Bu özelliği aktif ettiğiniz zaman hangi denizde kaç adet balık türü olduğuna dair saptanan verileri gösteren bilgileri okuyabiliyorsunuz. Bu bilgiler sınırlı sayıdadır.

Cousteau Ocean World.

Kaptan Kusto olarak bildiğimiz ve eskiden TRT kanalında yayınlanan Kaptan Kusto belgesellerinde yer alan bölümleri nerede çekilmiş ise oralarda izleyebiliyorsunuz. Kaptan Kusto’nun deniz altı çalışmaları hakkındaki bilgilerini bu özelliği açarak öğrenebilirsiniz.

Deniz koruma alanları.

Google Earth, okyanuslardaki bazı denizlerin koruma alanı olarak belirlenen yerlerinde nereler olduğunu bir ikonla belirtmesini sağlayan bir özellik eklemiştir.

Ölü bölgeler.

Denizdeki dip mağaraların ve canlıların olmadığı derin olan yerleri gösteren bir bilgi ikon özelliğini açar.

Hayanları izleme.

Bu özellik deniz altında çekim yapan canlı kamera bağlantıları ile denizde yaşayan hayvanların anlık olarak görebilmenizi sağlayan kameralara bağlanmanızı sağlayan özellikleri açar.

National Geographic.

Bu özellik dünyaca bilinen doğa araştırmacısı National Geographic gurubunun yayınlarını Google Earth üzerinde aktif eder.

Okyanus sporları.

Bu özellik okyanuslarda yapılan su sporlarının hangi bölgelerde yapıldığını gösteren ikoncukların açılmasını sağlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir