özel hataları düzeltme

Şu anda URL’ye özel hataları tespit etmiyoruz

Google Web Yöneticileri sayfasında (Şu anda URL’ye özel hataları tespit etmiyoruz) şeklinde bir ileti gören web yöneticileri, bunun nedenini merak ediyorlar, ama internette kesin olarak ne olduğunu bulamıyorlar diye haber aldık ve bu mesajın ne demek olduğunu size iyi ifade etmek ve bu mesajdan nasıl kurtulacağınızı anlatmak istiyorum.

Öncelikle belirtmeliyim ki bu bir uyarı mesajıdır. Yani web sitenizdeki içeriklerin büyük çoğunluğunun değersiz sayfalardan oluştuğunu gösteren bir uyarı mesajıdır. Ancak siz her nekadar kendi web sitenizde orjinal makaleler yazıyor olsanız ve kesinlikle kopya içerik yapmıyorsanız da sizin yerinize bu sorunu çıkartan bir WordPress yazılımının olduğunu bildirmek isterim. Konuya açıklık getirerek daha iyi anlamanızı sağlayalım.

WordPress kullanan web yöneticileri web sitelerindeki her yazı için en az 1 tane resim eklerler. Her eklenen resim için WordPress bir adet URL oluşturur. Siz her nekadar bu URL yi yayınlamıyor olsanız da WordPress sistemi bu URL’leri Pingleme yoluyla Google’a bildirir. Bu durum ise her yazı için en az onun sayısı kadar resim sayfalarının oluşturulması demektir. Bir de buna galeri sayfaları eklediğinizi düşünürsek toplam 100 sayfa için 400 adet resim sayfası oluşturulmuş demektir. Peki bunların nerede olduğunu bilmek istermisiniz ? WordPress panelinizi açın, ardından “Ortam” seçeneğini seçin, sonra “Kütüphane” butonuna basın. Resimlerin olduğu sayfa açıldığı zaman aşağıdaki resimde işaretli olan butona basın :

Resimlerin alt alta dizildiğini gördükten sonra herhangi bir resime düzenleme amacıyla tıklayın. Düzenleme sayfasında alttaki resimde olduğu gibi açılan resim için oluşturulmuş bir URL olduğunu göreceksiniz.

Gördüğünüz URL’ye tıklarsanız sadece bir adet resim olan bir sayfanın açıldığını göreceksiniz. İşte bunlar çoğaldığı zaman web sitenizin Seo skoru düşmeye başlar ve zamanla kalitesiz web site olur, ve içeriklerinizin arama motorunda sıralama kaybeder. Bu durum devam ederse zamanla web siteniz “Manuel Spam” filtresine takılır. Yani Şu anda URL’ye özel hataları tespit etmiyoruz mesajı, web sitenizdeki sayfaları büyük çoğunluğunun çöp ve gereksizce oluştuğunu size belirten bir uyarıdır ve sitenizi artık daha az tarayacağız demektir. İsterseniz bir deneme yapabilirsiniz. Herhangi bir sayfanızda bir güncelleme yapın ve Google’a bu URL’nizi “URL gönder” veya “Google gibi getir” aracı ile gönderin, göreceksiniz ki bu güncellemeniz en az 1 hafta sonra yapılacak veya hiç yapılmayacaktır.

Şimdi gelelim bu sorunu nasıl gidereceğiz meselesine.

Arkadaşlar bu yöntemi kullandığınız zaman hem bu uyarı mesajından zamanla kurtulacaksınız, hem de web sitenizin Seo skorunu yükseltmiş olacak ve sıralamalarda yükselmeye başlayacaksınız. Size bir müjde daha vereyim, eğer Adsense kullanıyorsanız, bu yöntemi uyguladığınızda kesinlikle TBM oranlarının yükseldiğine şahit olacaksınız.

Uygulamamız gereken adımları sırasıyla yazıyorum :

1 ) 404 hatalarından kesin olarak kurtulacağız.

2) Tüm attachmet uzantılarında kesin olarak kurtulacağız. Ve Resim galerilerindeki tüm resimleri ilgili sayfada açılacak şekilde yeniden düzenleyeceğiz.

3) Eğer web sitenizde Etiket kullanıyorsanız, gereksiz etiketlerden kesin olarak kurtulacağız.

4) Author (Yazar), 404, ve Date (Tarih) içeriklerine NOINDEX uygulayacağız.

5) Sitemap ayarını gözden geçireceğiz.

6) Seo skoru yükselmiş ve arama motorunda değer kazanan bir web siteye sahip olduğunuzu kesin olarak gözlemleyeceğiz.

Şimdi gelelim neler yapmamız gerektiği konusuna :

1 ) 404 hatalarından kesin olarak kurtulacağız.

404 hataları çöp sayfa demektir. Web sitemizde çöp olmasını istemiyoruz. Bazı web site sahiplerinin pek fazla içerik sildiklerini okuyoruz. Her silinen içerik bir 404 hatası döndürür, ve bu da çöp içerik sayısını arttıran bir olaydır. 404 hatası sadece  silinen içeriklerden oluşmaz, silinen bir eklenti size en az 40 tane 404 hatası döndürür. Bunu görmek isterseniz WordPress redirection eklentisini yüklersiniz ve eklenti ayarları alanındaki 404 hataları alanına baktığınızda her gün ne kadar ilgisiz sayfalardan dolayı 404 hataları aldığınızı gözünüzle görürsünüz. 404 hatalarından kesin olarak kurtulmak için önce WordPress’e bir eklenti yükleteceğim, ama bu eklentinin ayarını doğru şekilde yapacağız. Çünkü ayarı doğru yapmazsak bu sefer web sitemizin Seo skoru daha kötü olacaktır. Redirection eklentisi 404 hatası veren sayfaların tümünü 301 yöntemiyle yönlendirmemizi sağlayacak. Ancak burda dikkat edilecek konu şu ; Hiç bir hata sayfasını anasayfaya yönlendirmemelisiniz. Biz bunu istemiyoruz. Yani kötü sayfalarımızı anasayfaya yönlendirirsek Seo skorumuz daha kötü olur. Anasayfa bizim herşeyimiz, o yüzden kesinlikle anasayfaya yönlendirme yapmayacağız. Bu eklentiyi yükleyin ve daha sonra eklentinin 404 hataları sekmesindeki çıkan hata mesajlarının çıkmasını bekleyin.  Hatalar bir- iki gün içinde çok fazlaca çıkmaya başlayacaktır. Her hata çıktığı zaman hatalı olan sayfaları ona en yakın ilgisi olanlara yönlendirin. Bu şekilde işlemleri her gün düzenli olarak yapmaya devam edin. Tüm hata iletileri artık bittiyse canımızı sıkacak birşey kalmadı demektir. 404 hatalarından kurtulmak için bir işlem yaptık. Peki bu yeterlimidir ? Kesinlikle HAYIR.

Not : 404 hata mesajlarını Google Web Master araçlarından kaldırmaöalısınız. Sakın bu hatayı yapmayın. Siz 404 hatalarını silin gerisini kurcalamayın.

2) Tüm attachmet sayfalarından kesin olarak kurtulacağız. Ve Resim galerilerindeki tüm resimleri ilgili sayfada açılacak şekilde yeniden düzenleyeceğiz.

Attachment içerikleri inanın bana web sitenizin yüküdür. Gereksiz yere attachmet’ler kesinlikle oluşturmayın. Eğer oluşturmak isteğiniz ağır basıyorsa, attachmet sayfalarına NOİNDEX uygulayın. Bunu WordPress Seo eklentinizde yapabileceğiniz ayar yeri vardır, ordan düzeltebilirsiniz. Ancak benim size önerim, Atachment (yani resim galerisi sayfası) oluşturmaktan kaçının. Çünkü bu durum esas sayfadaki geçirilen süreyi azaltacaktır. Yani ziyaretçi resim galerisi olan sayfanızı açar ve resimleri büyütmek için üzerine tıklar, tıkladığında attachment sayfası açılırsa esas sayfada sadece 3-5 saniye kalmış ve o sayfayı terk etmiş olacaktır. Attachment sayfasında ise “İleri” butonuna en fazla 2-3 kere basar yada basmaz ve sitenizden ayrılır. Bu genelde böyledir. Ancak eğer resime tıklandığında resim büyüyerek açılırsa sayfayı terk etmemiş olur. Belki yine 2-3 resime bakar ama bu esas sayfamızda kalma süresini uzattığı için sayfamız değer alır. Sadece bu değil tabi.. Dediğim gibi Attachment sayfalarında sadece 1 adet resim var. Kullanıcı bu resimi gördükten sonra bu sayfada ilgilecebileceği başka bir şey olmadığı için onu web siteyi terk etmeye yöneltir.

Bu önemli açıklamaları yaptıkttan sonra attachment sayfalarından nasıl kurtulacağımıza bakalım. Temanızın içinde image.php sayfası varsa düzenleme butonuna basın ve image.php sayfasını açıp içindeki tüm kodları silin ve yerine alttaki kodları koyun :

<?php
global $post;
if ( $post && $post->post_parent ) {
wp_redirect( “http://www.websiteniz.com/wp-content/uploads/2017/12/40×40-kucuk-resim.jpg“, 301 );
exit;
} else {
wp_redirect( “http://www.websiteniz.com/wp-content/uploads/2017/12/40×40-kucuk-resim.jpg“, 301 );
exit;
}

Bu kod tüm attachmet sayfalarınızı 404 hatalarından kurtulmak için oluşturduğunuz resime yönlendirecektir. kod içindeki kırmızı renkli URL kısmını kendinize göre düzenleyin.

Sakın ha sakın !

Kesinlikle attachment sayfalarınızı post sayfasına yönlendirmeyin. Bu durum post sayfanıza yönlenen bir çok çöp sayfadan alınan bağlantı demek olacak ve esas sayfanızın seo skorunu düşüreceği için onun sıralama kaybına yol açarsınız. Resim sayfalarının Post sayfasına yönlendirilmesi çok büyük bir hatadır. Tüm resim sayfalarını basit küçük bir resime yönlendireceğiz ki.. İndex’ten çıksınlar.

Bu işlem bittiği zaman web sitenizde ne kadar galerili sayfa varsa onları resim açılacak şekilde düzenleyin ve yazıyı güncelleyin. Bunu yapmak zor geliyorsa bir adet Responsive lightbox eklentisi yükleyin. Bu sayede resimlerin tamamı büyük resim açılacak şekilde değişecektir. Ancak bana sorarsanız hem bu eklentiyi yükleyerek görsellik kazanın hem de tüm sayfalardaki galerileri düzeltin derim. Size kalmış ….

Not : Adsense kullanan kullanıcılar NOİNDEX olan sayfalara kod eklemesinler. Çünkü NOİNDEX olan içerikler kaliteli değildirler ve bu alanlara reklam kodu koyarsanız Reklam gelirleriniz düşer, TBM oranları düşer, tıklama ortalaması düşer, ve hatta reklamlarda Google reklamları çıkmaya başlar. Bu konuya dikkat edin.

Attachment sayfalarından bu şekilde kurtulmuş olacağız. şimdi gelelim üçüncü mevzuya :

3) Eğer web sitenizde Etiket kullanıyorsanız, gereksiz etiketlerden kesin olarak kurtulacağız.

Etiketler web sitenizdeki yazıların kategorize edilmesi halidir. Size iyi ve kötü olan etiket örneklerinden bir misal vererek ne yapmanız gerektiğini aklınızda canlandırmak istiyorum.

Kötü örnek : www.websiteniz.com/istanbulda-nereler-gezilir-en-guzel-yerler-hangileridir/ için oluşturulan etiketler : “istanbulda gezilecek yerler, istanbul gezi, istanbulun güzel yerleri, istanbulun en güzel yerleri” gibi etiketler yapmak yanlış olan ve kötü sonuçlar doğuran kullanım şeklidir.

İyi örnek : www.websiteniz.com/istanbulda-nereler-gezilir-en-guzel-yerler-hangileridir/ için oluşturulan etiketler : “istanbul, gezi” gibi etiketler yapmak doğru olur, ancak bu etiketleri çok yapmak doğru değildir. Bu yazıda kategori çıkabilecek kelime hangisi ise onu etiketleyin. Yani İstanbul kelimesi ve Gezi kelimesini kategori olarak kullnırdınız değilmi ? İşte bu kelimelerden etiket olur ama diğerlerinden olmaz. Çünkü İstanbul ile ilgili ve gezi ile ilgili daha bir çok yazı yazmanız olasıdır. Ve bu tüm yazıları bu etiketlerin altında buluşturabilirsiniz. Yani kullanıcı İstanul etiketine tıkladığı zaman İstanbul ile ilgili yazıları pekala görebilir. Ama İstanbulda gezilecek yerler dediğiniz zaman bu etiketin altına bir veya iki taneden başka yazı ekleyemezsiniz.

Etiketleri olumlu mu yoksa olumsuz mu kullandığınızı en iyi anlamanın bir diğer yolu da WordPress’teki etiketler sayfasını açarak oluşturduğunuz etiketlere bakmanızla olacaktır. Oluşturulan etiketlerde kaçar tane yazı yazılmış olduğuna bakın. Eğer 1 yazı içeren etiketleriniz çok sa gereksiz etiketler açıyorsunuz demektir.

Peki etiket ille de olmalımıdır ? Yada etiket açarken nelere dikkat etmeliyiz ?

Etiket bir web sitede olması gerekli değildir. Google’da yükselmek için kesinlikle etiket yapmak zorunda değilsiniz. Etiketin amacı Kategorilerin altına bir alt kategori açılması içindir. örneğin ; Web sitenizde 4 tane kategori olduğunu varsayalım. “Spor, Magazin, Haberler, Teknoloji” Bu kategorilerin içine yazdığınız 100’er tane yazı olsa web siyaretçileri Spor kategorisindeki sadece Futbol ile ilgili olan yazıları bulmakta zorlanır. Bu durumda Ya Futbol adında bir alt kategori oluşturmalısınız, yada Futbol adında bir etiket sayfası oluşturmalısınız. Her iki durum da aynı amaca hizmet eder. Ancak kategorileri çoğaltmak üstteki menü kısmında yüzlerce kategori oluşmasına neden olacağı için etiket kullanmak daha avantajlıdır. Etiketi kullanırken de bir alt kategori oluşturduğunuzu düşünerek oluşturmalısınız. En iyi etiket açma sayısı 1 yazı için 1 tanedir. Yani futbol ile ilgili yazı için Futbol etiketi yapmanız doğru olandır. Bir etiket oluşturmak için bence etiketi oluşturmadan önce o etiket ile ilgili en az 10 tane yazı yazdıktan sonra tüm o yazıları bir etiket altında toplamanızı öneririm. Yani futbol ile ilgili 10 tane yazı yazın. Sonra futbol ile ilgili yazıların 10 tane olduğunu gördükten sonra WordPress hızlı düzenleme alanını kullanarak hepsine Futbol adında bir etiket ekleyin. Böylece arama motorları etiket sayfasında sadece 1 tane yazı değil en az 10 tane yazı olduğunu gördüğü zaman etiket sayfanıza ve dolayısıyla web sitenize değer verir. Ancak web sitenizde 1000 tanenin üzerinde yazı oksa etiket eklemek için hiç acele etmeyin, ve hatta eklemeyin diye öneriyorum.

Bu uzun uzun açıklamaları konuyu daha iyi idrak etmeniz için açıkladım. Şimdi gelelim gereksiz etiketlerden kurtulmaya:

Gereksiz etiketler en az 10 adet yzı içermeyen tüm etiketleri silin. Eğer 10 adet yazıdan fazla olan tiketleriniz varsa, 2 veya daha fazla kelimeden oluşan etiketleri tek kelime olacak şekilde yenidne düzenleyin. Silinen tüm etiket sayfaları 404 hatası eklentimiz sayesinde küçük resime yönlenecek ve 1 hafta gibi kısa bir sürede arama motorundan kaldırılacaktır. Değiştirdiğiniz etiketin doğru etiket sayfasına yönlenmesi için ise redirection eklentisini kullanın ve tüm değiştirdiğiniz etiketleri ilgili etikete yönlendirin. Böylece o etiketlerde 404 hatası almayıp doğru sayfaya yönlendirmiş ve o sayfadaki iyi seo skorunu yeni etiket sayfamıza taşımız olacağız.

Etiketlerden bu şekilde kurtulduğumuza göre web sitemizdeki büyük yükleri atmış olacağız. şimdi gelelim bir başka yüklerden kurtulma meselesine :

4) Author (Yazar), ve Date (Tarih) sayfalarına NOİNDEX uygulayacağız.

Yazar sayfalarının arama motorlarında indexlenmesinin hiç bir gereği yoktur. Tüm yazar sayfalarına seo eklentimiz sayesinde NOİNDEX eklemeliyiz. Aynı işi tarih URL’leri için de kullanalım. Böylece bu sayfalardan da index almasını önleyerek seo skorunu düşürmesinden kurtulmuş olacağız. Peki bunları silsek daha iyi olmaz mı ? diyen belki vardır ? Arkadaşlar bu sayfaları silmemize gerek yoktur. Yazar sayfaları ve tarih sayfaları arama motorlarında çöp sayfalar olarak değer almazlar, bu sebeple onları silmemize gerek yoktur, ancak kesinlikle NOİNDEX kullanmalıyız ki web sitemizin indexlenen sayfaları arasında görüerek arama sonuçlarına olmusuz etki etmesinin önüne geçmiş olalım. Bu konuya fazla değinmek istemiyorum. Kısaca bu şeklde ayarlayalım.

5) Sitemap ayarını gözden geçireceğiz.

Sitemap kısmı çok önemli ! Web sitemizin site haritasında sadece yazılar, sayfalar ve kategoriler olmalıdır. Eğer etiket kullnıyorsanız onları da eklemelisiniz. Bunun dışında hiç bir sayfayı sitemap dosyasına eklemeyin. Sadece yazılar olması da yeterli değildir. kategoriler ve etiketler mutlaka olmalıdır. Bu şu demektir ; Bu sitemap üzerinde görülen sayfalarım değerli sayfalardır, diğerlerini kale almayın. Alt sayfalara NOİNDEX koymayın, Çünkü gerek kategori olsun, gerek etiket sayfaları olsun ve hatta gerek anasayfa olsun, alt sayfalar o sayfaların devamı niteliğindedir ve NOİNDEX konulursa ilgili sayfaların gücü azalır. Zaten bu tür sayfaların kod kısmında rel next , rel preview şeklinde kodlar sayesinde bu alt sayfaların ilk sayfanın devamı olduğunu arama motorları anlıyorlar. Bu kodlar WordPress içinde otomatik olarak eklenmektedir. Eğer bu tür kodları silen arkadaşlarımız varsa yeniden eklemelidirler. Bu kodlar kesinlikle kaldırılmamalıdır. Daha iyi anlayabilmeniz için bir resim ekliyorum ona bakarak kodu görebilirsiniz.

rel next
rel next

Sitemap ayarını da bu şekilde düzenledikten sonra son aşamaya gelelim.

6) Seo skoru yükselmiş ve arama motorunda değer kazanan bir web siteye sahip olduğunuzu kesin olarak gözlemleyeceğiz.

Bu ayarları dediğim şekilde yaptığınız zaman gün-gün web siteniz iyileşecektir. Ama önce kötü sayfalardan kurtulmak gerekir. Peki kötü sayfa arama motorunda kaç tanedir ? bunu nasıl anlarız ? web sitenizin url sinin önüne site: ekleyin ve arama motrunda aratın. örneğin site:www.websiteniz.com yazın ve aratın. Bu web sitedeki ilgili kısma kendi web sitenizi yazmayı unutmayın. Arama sonucunda diyelim ki 441 tane sonuç bulundu diye bir görüntü var.

Eğer web sitenizde yaklaşık 400 adet yazı varsa, kategori sayfaları ve diğer sayfalarla birlikte 441 rakamı sadece doğru içerikleri indexletmişsiniz demektir. Ancak 441 sonuç görünmesine rağmen sizin web sitenizde sadece 40-50 civarında yazı varsa bu durumda diğer indexletilmiş sayfalar yukarda anlattığımız çöp sayfalardan kaynaklanan indexletilmiş sonuçlardır. Bu durumda sizin 50 yazınız varsa muhtemelen burdaki sonuç 70 taneyi geçmemeliydi. Bu aramayı yaptığınızda eğer 441 rakamı geriye doğru gidrek 70’lere kadar düşerse tüm bu sayfada okuduğunuzu iyi uygulamışsınız demektir. Artık bundan sonra hiç bir hata iletisi almayacak ve Şu anda URL’ye özel hataları tespit etmiyoruz mesajından kesin olarak kurtulmuş olacaksınız. Bu mesajın silinmesi ise yaklaşık 30 gün sürebilir. Hatta bazen daha fazla da sürebilir. Merak etmeyin. Artık web siteniz kaliteli içeriklerden oluşuyor olacak ve arama motorunda yükselmeye başlamış olacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir