Windows'u en iyi koruyan antivirus programı

Windows’u en iyi koruyan antivirüs programı indir

Bilgisayara format atmaktan bıkanlar için en iyi Windows güvenlik programını Microsoft Security Essentials’i tanıtmak istiyorum. Windows işletim sistemini korumak, ve bilgisayarınıza format atmadan yıllarca kullanabilmek istemezmisiniz ? Bazı kişiler bilgisayara bulaşan virüslerden dolayı ayda bir, bilgisayarına format atmak zorunda kalıyorlar. Bu durumdan kurtulmak için Windows’u en iyi şekilde koruyan bir antivirüs programına ihtiyacınız olabilir.

Windows koruma programı, bilgisayarınıza bulaşması muhtemel olan virüs yazılımlarından korunmayı, bulaşmış olan virüsleri temizlemeyi, İnternette güvenli gezinti sağlamayı ve işletim sistemi olan Windows dosyalarını güvenlik altına almayı sağlar. Bilgisayarında orjinal lisanslı Windows yazılımı olan herkes için ücretsiz çalışmaktadır.

Windows’u en iyi koruyan antivirüs programı indir

Program hakkında :

  1. Yazılım Geliştirici : Microsoft
  2. Uyumlu cihaz : Bilgisayar ve Laptoplar için
  3. Dosya boyutu : 32 Bit için 11.7 MB – 64 Bit için 14.4 MB
  4. Uyumlu işletim sistemi : Windows işletim sistemleri (XP,Vista,7,8,10)
  5. Dili : Türkçe
  6. Fiyat : Ücretsiz (Lisanslı Windows kullananlar için)
Microsoft Security Essentials
Microsoft Security Essentials

Kurulum:

İndirme işlemini tamamladıktan sonra MSEInstall.exe dosyasına çift tıklayın ve çalıştırın. Kullanıcı denetimi uyarısını “Tamam” diyerek geçin. Karşınıza Microsoft Security Essentials kurulum sihirbazı ekranı çıkacak. Çıkan ekrandaki seçeneklerdeki “İleri” butonlarına basarak yüklemenin tamamlamasını sağlayın. Yükleme esnasında virüs dosyalarının son güncel paketini indirilecektir. Bu uyarı mesajına “evet” deyin ve yükleme bitsin. Sonrasında program açılır ve bir ön tarama yapar. Ön taramanın ardından bilgisayarda virüs varsa onları silmeniz önerilir. Sonra Antivirüs programının güncellemesi varsa o yapılır. Artık program tam anlamıyla kurulmuş ve kullanıma hazırdır.

Kullanım :

Microsoft Security Essentials arayüzünü üstteki resimden bakarak görebilirsiniz.

Ayarlar : Bu butona bastığınızda bir çok ayar yapma seçeneği çıkacak. Şimdi bunlara tek tek bakalım :

Zamanlanmış tarama : Bu sekmeye tıkladığınızda çıkan ekranda “Kişisel bilgisayarımda zamanlanmış bir tarama çalıştır (önerilen)” şeklindeki kutu işaretli kalmasında yarar var. Çünkü bu kutu seçili olduğunda antivirüs programının, haftada en az 1 defa tarama yapmasını ayarlamış oluruz, ve bu da güvenli bilgisayar isteyenler için olumlu bir seçenektir. Buradaki ayarı isterseniz “her gün yapsın” şeklinde de ayarlayabilirsiniz ancak bu, zamanla sıkıcı olabilir. Buradaki seçeneği, bilgisayarınızı en az kullandığınız bir güne işaretleyin ve o gün geldiğinde bir virüs taraması yapsın. Tarama türü olarak “Hızlı tarama” seçeneğini seçmeniz sizin yararınıza olacaktır. Eğer “Tam tarama” seçerseniz her hafta uzun süren bu taramalardan sıkılabilirsiniz. Çünkü tam tarama seçeneği oldukça uzun süren bir tarama yapar. Heleki bilgisayarınızda HardDisk sayısı birden fazla ise ve doluluk oranı da yüksek ise bu durumda sabah başlayacak olan tarama işlemi akşama kadar dahi sürebilir. En ideal olanı Hızlı tarama seçeneğidir. Sadece 1 saat veya daha az sürede taramayı bitirir.

Bu ekranın diğer seçeneklerinden olan “Zamanlanmış bir tarama çalıştırmadan önce en son virüs ve casus yazılım taramalarını denetle” seçeneği tıklı olması faydalı olacaktır. Çünkü en son taradığınızda çıkan virüslerin olduğu dosyayı ilk olarak tarayacak ve durumunu kontrol edecektir. Bu da virüs ihtimali olan dosyaların daha önce taranmasını sağlayarak bilgisayar güvenliğini daha iyi sağlayacaktır.

Bir alttaki seçenek olan “Yalnız kişisel bilgisayarım açık ancak kullanılmıyor olduğunda zamanlanmış taramayı başlat” kutusu seçili olması faydanıza olacaktır. Çünkü siz bilgisayarda çalışıyorken virüs taraması yapıldığında bilgisayarınızda bir yavaşlama olabilir. Bu seçeneği tıklı bırakırsanız, siz bilgisayarda işlem yapmadığınız zamanlarda tarama yapacaktır. Bu da, yavaşlama yapmayarak bilgisayar kullanım performansınıza olumsuz bir deneyim yaşatmayacaktır. Son seçenek olan “Tarama sırasında CPU kullanımını sınırla” kutusu seçili olmalıdır ve yüzdelik oran da %50 olabilir. Eğer bilgisayarınız yavaş çalışan bir donanıma sahipse bu oranı %30’a da indirebilirsiniz. Çünkü Antivirüs programları, Virüs taraması yaparken CPU yani işlemci donanımını çok kullanırlar. Burada vereceğimiz sınır CPU’nun kullanımını sınırlandırarak, tarama esnasında bilgisayarınızı kullanırken yavaşlama olmamasını sağlamak içindir.

Varsayılan eylemler : Ayarlar penceresinin ikinci seçeneği budur. Buradaki seçeneklerin en iyisi “Kaldır” seçeneğini seçmektir. Zaten bilgisayarınıza bulaşmış bir virüs dosyasının kaldırılmaması antivirüs program kullanımının fikriyatına aykırıdır. Ancak “virüs bulaşmış” uyarısı olmasına rağmen, eğer silinmesini istemediğiniz bir dosya varsa, bu durumda bu seçenekleri “Karantinaya al” şeklinde yapabilirsiniz. “Önerilen eylem” seçeneği seçili olursa muhtemelen kaldırmak için size soracak bir uyarı geldikten sonra kaldıracaktır. Bu yüzden ayarları kendi kullanımınıza göre ayarlamalısınız.

Buradaki seçeneklerde uyarı düzeyi ile ilgili alt alta 4 tane şık var. Bunlardan en alttaki “düşük uyarı” düzeyini dilerseniz “karantinaya al” seçebilirsiniz. Benim önerim hepsinde “kaldır” şıklarını seçerek virüsün bilgisayardan tamamen kaldırılmasıdır. Daha alttaki kutuda ise “Önerilen eylemleri uygula” kutusu da seçili olursa yukardaki seçeneklerin aktif hale gelmesi sağlanmış olacaktır.

Gerçek zamanlı koruma : Bu ayar sayfasındaki kutu seçili olursa bilgisayarınıza bir virüs dosyası bulaşmak istediği anda hemen onu tarar ve kaldırır. Mesela bir arkadaşınız size flash bellek içinde bir mp3 getirmiş olsun. Flash bellek kartını bilgisayara taktığınız anda içinde virüs varsa hemen bu seçenekten dolayı o bellek kartına ön tarama işlemi uygulanır. Yada bazen o bellek kartındaki bir dosyayı bilgisayarınıza kopyalamak istediğiniz anda virüs taraması yaparak o dosyanın bilgisayarınıza temiz ise kopyalanması eğer virüslü ise silinmesini sağlar. Bu seçeneğin aktif olması hayati öneme sahiptir. Seçili olarak ayarlayın ve diğer ayar seçeneklerine bakalım.

Dışlanan dosyalar ve konumlar : Burada tarama yapılmasını istemediğiniz dosyalar varsa onlar için bir tarama yapılmamasını sağlarsınız. Penceredeki “Gözat” butonuna basarak tarama yapılmasını istemediğiniz dosyayı seçin. Daha fazla ise tüm dosyaları teker teker yada topluca seçin. Alttaki “Ekle” butonuna basarak işlemi tamamlayın. Eklediğiniz dosyadan kaldırmak istediğiniz olursa, onu seçerek “kaldır” butonu ile kaldırabilirsiniz.

Dışlanan dosya türleri : Eğer bir dosya uzantısına sahip dosyaları taramasını istemesseniz, mesela bilgisayarımdaki bütün mp3 dosyalarını taramasın derseniz, buraya “ekle” butonuna basarak bir mp3 dosyası gösterdiğinizde tüm mp3 dosyalarının taranmamasını sağlamış olursunuz. Eğer dosya türlerini el ile yazmak isterseniz, aralarına bir tane noktalı virgül “;” koymalısınız.

Dışlanan işlem sayısı : Burada virüs tarama işleminin yapılmasını istemediğiniz dosyaları belirleyebilirsiniz. Üstteki kutunun benzeridir. Burada bir diskin bütününü de seçebilirsiniz. Mesela “D” diskini taramasın diyebiirsiniz. Ancak taramadığınız her dosya sayısı virüs tehtidini arttırır. Bence buraya ve üsttekilere de hiç bir dosya göstermemeniz en iyisidir.

Gelişmiş ayarlar

Arşiv dosyasını tara : Bu kutu seçili olarak kalsın. Çünkü rar veya zip dosyaları gibi sıkıştırılmış arşiv dosyalarının içinin taranması sağlanır.

Çıkarılabilir sürücüleri tara : Bu kutu seçili olarak kalsın. Çünkü bilgisayarınıza takılacak olan herhangi bir flash bellek, yada CD veya DVD sürücüsünde olması muhtemel virüsleri bilgisayarınıza sokmayacak ve tam koruma sağlayacaktır.

Sistem geri yükleme noktası oluştur : Bu kutu seçili olarak kalsın. Çünkü virüs taramasından sonra eğer bilgisayarınızda silinen bir dosya sebebiyle bir sorun çıkarsa, mesela bir programınız bu virüs kaldırma işleminden dolayı silinen herhangi bir dosyası yüzünden çalışmaz hale gelmişse, bu durumda tarama yapılmadan önce bir sistem geri yükleme oluşturduğu için eski haline geri dönebilmenizi sağlar.

Tüm kullanıcıların geçmiş sonuçlarını görüntülemesine izin ver : Bu kutuyu seçili olarak bırakmak tercihinize kalmış birşey diyebilirim. Çünkü bilgisayarınızdaki tüm kullanıcıların silinen virüslerden haberdar olmasında bir sakınca yoktur. Seçili yapmasanız da bir sakıncası yoktur yaparsanız daha iyi olur diye düşünüyorum.

Karantinaya alınan dosyaları bu süreden sonra kaldır : Bu kutu seçili olarak kalsın. Buradaki seçeneği ise en az 1 hafta seçin. İleride lazım olabilir. Ancak eğer daha yukardaki anlattığım virüsleri bulunca ne yapsın penceresindeki “kaldır” seçeneğini yapmışsanız zaten bu seçeneği işaretlemenizin bir etkisi olmayacak ve direkt olarak kaldıracaktır.

Daha fazla çözümleme gerektiğinde dosya örneklerini otomatik olarak gönder : Bu kutu seçili olarak kalsın. Çünkü eğer bilinmeyen bir dosya varsa, yani “program virüslüdür” yada “virüslü değildir” derse, dosya hakkında hiç bir fikri yoksa, bu durumda o dosya hakkındaki bilgileri Microsofta gönderir ve durum incelendikten sonra virüslü ise virüs listesine girmesi sağlanarak bilgisayarınızdan kaldırılır.

MAPS : Burada Microsoft’a bilgisayarınızdaki virüsler hakkındaki bilgilerin gönderilip gönderilmeyeceği konusu var. İlk seçeneği tıklarsanız hiç bir bilgi gitmez. İkincisi sadece tarama sonuçlarında çıkan sonuçlar gider. Üçüncüsü ise virüs yada potansiyel tehtid olan dosyaların bilgilerini en ince ayrıntısına kadar gönderir. En iyi ayar “Temel üyelik” seçili olan ayardır.

Ayarlar konusu bittiğine göre diğer bir sekme olan “Giriş” penceresine geçelim ve konu anlatımına devam edelim :

Giriş : Bu buton programı ilk açtığınızda göreceğiniz ekranı temsil eder. Burada Bilgisayarınızın korunma durumu, Tarama seçenekleri, Güncel tarama bilgileri yer alır. Eğer bilgisayarınız temiz ve taranmış ise programın logosu yeşil renktir. Eğer henüz tarama yapmadıysanız ve potansiyel virüs tehtidleri olabileceği uyarısı varsa turuncu renktedir. Şayet kırmızı bir renk ile gözüküyorsa zaten virüs yakalamış ve sizi uyarmaktadır. Bu durumda bu ekranın sağ orta kısmındaki tarama seçenekleri ile hemen bir virüs taraması yapmalısınız.

Tarama seçenekleri :

Hızlı tarama : Bu seçenek sadece C: sürücüsündeki yani işletim sisteminizdeki dosyaları tarar. Hızlı tarama yapmak kısa sürer ve esas virüs dosyalarını ortadan kaldırır. Ancak eğer D: diskinde de virüs varsa diye düşünebilirsiniz. Bu durumda “Tam tarama” seçili olmalıdır. Bu seçenek bilgisayarınızda ne varsa hepsini tarar ve oldukça uzun sürer. Son seçenek ise “Özel” seçeneğidir. Özel tarama demek bilgisayarınızda hangi dosya yada diskin taranmasını kendinizin belirlemesi demektir. Mesela sadece D: diskini taramasını seçebilirsiniz. Bu seçeneklerden “hızlı” olanını varsayılan değer olarak seçmeniz daha olumludur. “Şimdi tara” butonuna basarak taramayı başlatabilirsiniz.

Bir sonraki sekmede açılan ayara bakalım :

Güncelleştir : Bu sekmede virüs listenizin internetten güncellemesini sağlayabilirsiniz. “Güncelleştir” butonuna basarak bunu yapabilirsiniz.

Geçmiş : Bu seçenekteki sayfada daha önceden taranmış, silinmiş, karantinaya alınmış olan dosyaların adını görebilirsiniz.

Microsoft Security Essentials virüs silme programının kullanımı bu şekildedir. Daha fazla kullanım bilgisine sahip olmak isterseniz programın sağ üst kısmında “yardım” menüsü vardır, ona tıklayarak ayrıntılı kullanım bilgisine erişebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir